Zorg thuis

Zorg thuis

Professioneel, preventief en ondersteunend

waar noodzakelijk…

 thuis in zorg

thuiszorg 4

Onderstaand staan de huidige cliënten bij ons in zorg vermeld.

De rapportage  wordt beschreven volgens SOAP methodiek (Wilkinson, 2013, p. 344).

Aanwezig gespreksformulieren:

Cliënten in zorg

Eelde Mevrouw Vermeer 
Groningen Mevrouw Gaastra 
Tynaarlo Mevr. Kronenburg 
Paterswolde Dhr. Frankema 

________________________________________________

Eelde, Burgemeester Heijdenslaan 96a

Mevr. Vermeer | geb. datum: 31-07-1928

Burg. staat: weduwe | 1 dochter 

Medische historie: reumatische artritis (R.A.) | Diabetes Mellitus type 2 | 

Medicatie: Humuline 30/70 2dd voor de maaltijd: ‘s ochtends 20 eh, ‘s avonds 12 eh 

Hulpvraag: ondersteuning bij ADL in ochtend en avond 

thuiszorg 3

Situatie: Mevrouw Vermeer is met haar 90 jaren al behoorlijk op leeftijd, toch woont zij nog ‘zelfstandig’ thuis (aanleunwoning) met hulp van haar dochter die tegenover haar woont en de wijkverpleging. Mevrouw is door haar R.A. stijf in bijna al haar gewrichten, m.n. in haar handen, maar is geestelijk nog erg goed. Mevrouw kan niet zelfstandig uit bed komen. ’s Ochtends komt de wijkverpleging haar helpen met wassen en aankleden. Mevrouw  wordt dan met de actieve lift uit bed naar de wastafel of douche geholpen. Heel soms vraagt mevrouw ook om de passieve lift. Dit gebeurt wel eens wanneer mevrouw een slechte nacht heeft gehad. De verpleging probeert altijd zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoefte van mevrouw. Ze geniet van de zorgmomenten wanneer ze het gevoel heeft dat er alle aandacht voor haar is. Mevrouw vindt het fijn als haar haren gewassen kunnen worden en er aandacht is voor de mondhygiëne. Mevrouw heeft nog een paar tanden van haarzelf waar ze erg zuinig op is, daarbij draagt zij een gebitsprothese.

Rapportage ochtendroute (10.00u)

  • S: Mevr. geeft aan een slechte nacht te hebben gehad. Het voelt of er in haar mond pijnlijke plekjes zitten. Deze zijn volgens mevrouw extra pijnlijk wanneer haar prothese daar op drukt.
  • O: VAS-score (pijnbeleving): 5
  • A: Drukplekken van prothese?
  • P: Waar leg jij de prioriteit in de zorg rondom mevrouw? Hoe belangrijk vind jij het stimuleren van zelfzorg in deze situatie? Beredeneer en onderbouw met kennis je gemaakte keuzes – 

VCM Actueel: Evalueer de gegeven zorg (proces) in een tussentijdse evaluatie met mevrouw Vermeer om erachter te komen of mevrouw tevreden is en wat eventueel nodig is aan aanpassing van de zorg.  

______________________________________________________________________________

Groningen, Lelieveld 34

Mevr. Gaastra (Leonie) | geb. datum. 06-10-1977 

Burg. St.: gehuwd | 2 kinderen

Medische historie: Ziekte van Crohn sinds 1998

Medicatie: Puri-Nethol, 1x dgs. 75 mg

Hulpvraag: begeleiding en ondersteuning bieden bij stomazorg

Mevr. Gaastra

Situatie: Mevr. is al jaren bekend met de Ziekte van Crohn. Met behulp van medicatie zijn haar klachten altijd goed onder controle, tot een half jaar geleden, waarin haar klachten plotseling ernstig zijn toegenomen. Er is ook veel gebeurd in dat half jaar: mevr. haar moeder is na een lang ziekbed overleden en wegens een reorganisatie op haar werk is haar vrouw werkloos thuis komen te zitten. Al met al trok dit een behoorlijke wissel op het gezin. Mevr. haar darmklachten namen toe en sinds kort in zo’n mate dat besloten is tot operatie over te gaan. Een enkelloops stoma is daarbij aangebracht. Mevr. en haar echtgenote hebben het afgelopen half jaar als erg zwaar ervaren en nu komt ook nog dit nieuws erbij. Op de afdeling komen mevrouw en haar echtgenote regelmatig kribbig naar elkaar over.

Rapportage middagroute

  • S: Leonie vindt het nog maar onhandig allemaal en het operatiegebied is nog gevoelig, waardoor ze ook niet zo goed alleen aan de slag durft te gaan met haar stoma. Leonie zegt dat de kinderen blij zijn dat mama weer thuis is en ze vinden de stoma erg interessant.
  • O: Leonie is sinds gisteren thuis na een week opname in het ziekenhuis. De operatie (aanleggen van een enkelloops stoma) is goed verlopen. In het ziekenhuis heeft Leonie hulp en begeleiding gehad van de stomaverpleegkundige in het zelfstandig uitvoeren van het verzorgen van de stoma.  
  • A: Leonie is nog niet zelfstandig in het verzorgen van de stomazorg.
  • P: Hoe zou jij de zorg rondom Leonie aanpakken? Hoe zou de begeleiding eruit zien wat jou betreft? Onderbouw je keuzes

VCM Actueel

  1.  Leonie mag met ontslag uit het ziekenhuis en wordt overgedragen aan de thuiszorg. Je bent verpleegkundige in het ziekenhuis en voert een ontslaggesprek met Leonie om te kijken of de zorg goed is geweest en of alles duidelijk is voor thuis.
  2. Leonie is thuis na haar ziekenhuisopname. Je bent verpleegkundige in de thuiszorg en voert een anamnesegesprek met Leonie.

___________________________________________________________________________

Tynaarlo, Bremstraat 20

Mevr. Kronenburg | geb.datum: 07-02-1935

Burg. staat. alleenstaand | geen kinderen

Medische historie: chronische veneuze insufficiëntie linkerbeen | coloncarcinoom 2018

Hulpvraag: helpen aantrekken steunkous | stomazorg |ADL ondersteuning

thuiszorg oude vrouw

Situatie: Mevrouw Kronenburg is sinds kort in zorg bij Hanzehospital Thuis. Mevrouw is drie weken geleden geopereerd i.v.m. coloncarcinoom. Een groot gezwel is uit haar darmen verwijderd, waarna een colostoma is aangelegd. Het herstel nadien is wat gecompliceerd verlopen. Mevrouw heeft lang last gehad van misselijkheid, de peristaltiek van de darmen kwam zeer moeilijk op gang en mevrouw bleef erg pijnlijk lange tijd. Al met al heeft mevrouw conditioneel erg ingeleverd. Mede door een slechte voedingstoestand heeft mevrouw nu pijnlijke zweertjes in de mond en heeft mevrouw rode plekjes op haar stuit. Het is van belang dat mevrouw in beweging komt. Sinds drie dagen is mevrouw gelukkig weer thuis. De wijkverpleging is ingeschakeld om mevrouw te helpen met de ADL, de stomazorg en het aandoen van de steunkousen.

Rapportage avondroute: wondzorg

  • S: mevrouw geeft aan dat het heel fijn is om weer thuis te zijn en in haar eigen bed te kunnen slapen. Mevrouw krijgt wat meer zin in eten. Geeft aan dat haar mond pijnlijk is van zweertjes, wat haar het eten bemoeilijkt. De ontvelde plekjes op de stuit doen mevrouw wat pijn
  • O: Plekjes op stuit zijn gelijk aan gisteren ontveld en rood. De stoma ziet er rustig uit. Het stoma zakje zit halfvol met dunne def. en staat bol van flatulentie.  .  
  • A: decubitusontwikkeling door immobiliteit en zweertjes in de mond door verminderde voedingstoestand.
  • P: Mevrouw geadviseerd vooral op haar li en re zijde te gaan liggen i.v.m. de rode plekjes op haar stuit.  Extra aandacht voor mondzorg bij elke controlerende dienst.

Rapportage ochtendroute | 9.00 uur   

  • S: Mevrouw geeft aan een onrustige nacht te hebben gehad. Ze heeft zich zo goed mogelijk aan het advies gehouden om op haar zij te gaan slapen, maar dit is ze duidelijk niet gewend. Yoghurt en water is niet pijnlijk in de mond.
  • O: Je ziet dat het bed van mevrouw een puinhoop is. Mevrouw is inmiddels opgestaan en heeft een klein beetje proberen te eten: een half bakje yoghurt en 150 cc water.
  • A: decubitus onveranderd, zweertjes eveneens onveranderd
  • P: Hoe reageer jij op het ontbijt van mevrouw? Welke relatie heeft de voedingstoestand van mevrouw met haar klachten? Wat zou jij mevrouw willen adviseren? Hoe zou jij dat aanpakken? 

VCM Actueel: 

  1. Mevrouw wordt bijna ontslagen uit het ziekenhuis en wordt overgedragen aan de thuiszorg. Je bent verpleegkundige en voert een ontslaggesprek met mevrouw.
  2. Mevrouw is ontslagen en is thuis. Je bent verpleegkundige in de thuiszorg en gaat bij mevrouw een anamnesegesprek afnemen. 

________________________________________

Paterswolde, Zonnedauw 189

Dhr. Frankema | geb. datum: 14-10-1948

Burg. staat: gehuwd | geen kinderen

Medische historie: Ziekte van Bechterew sinds 1991 | vaatlijden | blaasontsteking 2019

Medicatie: Sulfalazine 500 mg 3dd 1

Hulpvraag: ADL ondersteuning

Dhr. Frankema

Situatie: Dhr. Frankema is sinds zeven dagen in zorg binnen Hanzehospital Thuis. Hij is aangemeld bij de thuiszorg door de huisarts nadat dhr een blaasontsteking t.g.v. Bechterew heeft doorgemaakt.

Dhr was altijd erg zelfstandig en heeft een groot sociaal leven. Dhr gaat vaak naar het dorpshuis voor activiteiten en vindt het ook fijn om mee te helpen het dorpshuis in ere te houden. Hij woont vlakbij dus gaat eigenlijk altijd lopend richting het dorpshuis. Naast deze activiteiten vindt dhr het ook erg prettig om te vissen, soms alleen en soms met andere vismaatjes. 

Enkele weken geleden begon dhr pijn te krijgen bij het plassen en is hiermee naar de huisarts gegaan. De huisarts constateerde een blaasontsteking en dhr heeft hiervoor Nitrofurantoine gekregen, dit hielp niet goed en daarom is daarna gestart met Amoxicilline. Hiermee gingen de klachten snel weg.

Dhr heeft de afgelopen jaren matig last gehad van zijn Bechterew, maar sinds de blaasontsteking en de antiobiotica is de stijfheid in de gewrichten en de rug toegenomen. De thuiszorg is ingeschakeld voor het helpen bij het aandoen van steunkousen i.v.m. stijfheid in de gewrichten en de rug. 

VCM Actueel: 

  1. Je werkt in de thuiszorg en neemt een anamnesegesprek af met dhr Frankema om de zorg te bepalen. 
  2. Je werkt in de thuiszorg en doet een tussentijdse evaluatie bij dhr om te kijken of hij tevreden is over de geleverde zorg.