VCM Anamnese herkansing

VCM Anamnese herkansing

Oefentoets Anamnesegesprek Casus Dhr/mw Dozijn

 

Naam: Dhr./mw. Dozijn

Leeftijd: 71

 

Medische overdracht

Opname indicatie: kortademigheid bij inspanning

Medische diagnoses: decompensatio cordis

Medicatie: Furosemide 60mg

Opdrachten:

Controles: 4x dgs RR, T, P en Sat

ECG: morgen herhalen

Natrium beperkt dieet

 

Verpleegkundige overdracht

Dhr/mevr is opgenomen vanwege kortademigheid bij inspanning. De huisarts is gestart met Furosemide, maar de kortademigheidsklachten bleven aanhouden. Vandaar dat contact is gezocht met de cardioloog en deze heeft dhr laten opnemen. Dhr wordt nu opgenomen om ingesteld te worden op medicatie.

Controles: RR: 130/85, P: 91, T: 37,1

 

Situatie

Dhr/ mevr heeft sinds een aantal weken kortademigheidsklachten en vermoeidheid. Deze klachten begonnen toen hij met zijn partner een eindje aan het fietsen was en hij merkte dat dit moeizamer ging dan voorheen. Sindsdien merkte dhr/mevr steeds vaker dat hij last had van kortademigheid, bijvoorbeeld ook bij het boodschappen doen. Dhr/mevr is hiermee naar de huisarts geweest en deze was medicatie gestart, maar de kortademigheid bleef.

Dhr/mevr is getrouwd en heeft 2 kinderen. Zijn/haar dochter woont bij hem om de hoek en zijn/haar zoon woont in Amerika. Ze hebben regelmatig contact.

Normaal gesproken is dhr/mevr redelijk sportief en fit. Hij/zij fietst een aantal keren per week lange stukken in de natuur. Ze wonen zelfstandig in het huis waar zij ook hun kinderen hebben opgevoed.

Dhr/mevr proberen altijd gezond te eten, maar doen ook af en toe wat ‘gezelligs’, zoals uit eten gaan, eten bestellen of een borrelhapje aan het einde van de middag. Ze drinken elke dag aan het einde van de middag een borreltje.

Dhr/mevr staan altijd vroeg op en gaan vroeg naar bed. De laatste tijd merkt dhr/mevr dat hij niet vroeg uit bed kan komen. Hij/zij ligt dan nog veel langer in bed dan hij eerder altijd gewend was.

Naast het fietsen vindt dhr/mevr het ook erg prettig om in de tuin aan het werk te zijn. Dit is de laatste tijd er ook bij in geschoten.

Dhr/mevr maakt zich ernstig zorgen over de kortademigheid. Hij/zij geeft aan altijd gezond geleefd te hebben, niet gerookt te hebben, dus hij snapt niet zo goed waar de klachten nu vandaag komen.